”29 juni kregen wij het bericht, dat burgervader Bert Swart van de gemeente Zuidhorn op 61 jarige leeftijd is overleden.

Binnen acht weken van ons weggenomen. Een drama voor de familie, Zuidhorn en Het Westerkwartier.

Viermaal hebben Lammert Jan en ik hem mogen spreken.

De eerste keer werden we gastvrij onthaald in zijn burgemeesterskamer in Zuidhorn. Hij was blij met de ontwikkelingen binnen Radio Westerkwartier. Groter gebied, meer inkomsten en een mooie kans om goede en mooiere uitzendingen te maken. Goed dat we direct de twee nieuwe dorpen gingen bezoeken.

De tweede keer kwamen we hem toevallig tegen bij een uitleg over de veranderingen over de spoorlijn Groningen Leeuwarden. Bert herkende ons en kwam meteen een praatje maken. Gastvrij als hij was. Betrokken bij alles wat ‘zijn’ Zuidhorn betrof en tevreden over alle aandacht die Radio Westerkwartier aan zijn dorp gaf.

De derde keer was op de nieuwjaarsreceptie. Stampend volle zaal. Complimentjes uitdelend aan gewone burgers en niet alleen de upper ten. Heette ons welkom in een speciaal gesprekje voor de radio en gaf de gelegenheid wat foto’s te maken.

De laatste keer bij het eerste gesprek van ons met de vier burgemeesters. Weer verwelkomde hij ons hartelijk en samen met zijn collega’s gaf hij tekst en uitleg over de samenwerking in verband met de eenwording van vier gemeenten tot gemeente Westerkwartier. De naam die al in 1600 op de kaarten van Groningen stond.

Radio Westerkwartier zal Bert Swart node missen en wij persoonlijk zeker ook.

Hij was niet zomaar een burgemeester, maar een man die kracht en vriendelijkheid samenvoegde en uitstraalde.”

programmamaker Jan C. Lohmeijer

Ter nagedachtenis aan Bert Swart, legt Vanuit West vanavond om 19:30, een minuut zijn werkzaamheden stil.