Voor de vijfde keer zal op 15 augustus de herdenking van het einde van de Japanse Bezetting in voormalig Nederlands Indië gehouden worden in Marum. Voor een heel grote groep Indische Nederlanders, veteranen, KNILers, Molukkers in Groningen, Friesland en Drenthe is het niet mogelijk om op de grote herdenking in Den Haag te zijn. Omdat 15 augustus nog steeds geen officiële dag is moet er een vrije dag voor opgenomen worden en het tijdstip (12:00 uur) en afstand zijn voor velen een belemmering. Pas in 1999 heeft de Nederlandse regering erkent dat er vele duizenden Nederlandse burgers omgekomen zijn in de gruwelijke Japanse kampen.
Tony Simon is vijf jaar geleden begonnen met die groep in het noorden een plek te geven waar ze samen even kunnen stilstaan bij wat er gebeurd is en het leed delen dat er nog bij velen is. Dit jaar dus voor de vijfde keer.

Tijdens de herdenking zal er stil gestaan worden bij de herdenking van het einde van de oorlog in Indië die voor velen pas in 1958 ophield, met verhalen, video en tekeningen van het voormalig Nederlands Indië uit die tijd. Bij het Romaanse kerkje aan de Noorderringweg te Marum zal de bijeenkomst zijn vanaf 18.45 uur en is er de gelegenheid om bloemen of kransen te leggen. ’s Avonds zal er een voordracht zijn over die tijd in Indië.

Op zondag 14 augustus zal Tony Simon een voordracht houden over de tijd dat de Nederlanders en Molukkers uit Indonesië naar Nederland vluchten, in het Romaanse kerkje Noorderringweg Marum om 14.30 uur.