Op verzoek van de gemeenteraad van Zuidhorn heeft het kloostermuseum Aduard een evenement bedacht dat aansluit bij Culturele hoofdstad Leeuwarden. In aansluiting op de Elfwegentocht (twee weken zonder een druppel benzine) bieden wij een fietstocht aan in combinatie met voorlichting over leven, werken en verplaatsen in de kloostertijd, dus absoluut fossielvrij.

Op zondag 15 juli vanaf 11.30 uur gaat er iets leuks van start in Aduard bij het Kloostermuseum. Er wordt eens goed gekeken naar de wereld die gemaakt is zonder een druppel benzine. Het begint met een film waarin verteld wordt hoe de monniken hun Frisia vrij maakten van de verwoestende werking van de zee, hoe ze Groningen “maakten”. Daarna wordt er gefietst door de noordelijke voorwerken van het klooster. Bekwame gidsen wijzen op de blijvende kenmerken van dit oudste cultuurlandschap. Onderweg wordt er een bezoek gebracht bij een boerderij op de terp waar de bewoner zal vertellen over het land waar hij al 70 jaar op woont en werkt. De tocht voert langs door mensen gemaakte waterwegen en sluizen en het Reitdiep. Op de dijk bij Aduarderzijl is een lunchstop.
Bij terugkomst staat er een lekker kopje koffie klaar en is bezoek mogelijk van de tentoonstelling Van graanschuur tot tichelwerk, over het gebied waar doorheen is gefietst.

De start is om 11.30 uur  bij het kloostermuseum in Aduard, Hofstraat 45, 9831 RB Aduard
De fietstocht is 32 km lang en er zal gestart worden in groepen van 10 tot 15 fietsen, elke groep wordt begeleid door een gids. De tocht kan ook individueel gereden worden. De routebeschrijving ligt klaar in het museum.

Kosten voor totale programma € 5,00 per persoon en kinderen van 12 t/m 15 jaar € 2,50 p.p., te betalen bij de start.
Aanmelding kan per telefoon bij het museum 050 403 2109
Of per mail info@kloostermuseumaduard.nl