De Nieuw-Zeelandse Ngati tumatakokori-stam en voormalig ambassadeur van Nederland in Nieuw-Zeeland Rob Zaagman zijn door de gemeente Grootegast onderscheiden met de Abel Tasman erepenning. Burgemeester Ard van der Tuuk overhandigde de onderscheiding zaterdag in Lutjegast, de geboorteplaats van Abel Tasman en de ontdekker van Nieuw-Zeeland.

Abel Tasman deed 375 jaar geleden Nieuw-Zeeland aan, de ontmoeting met de Ngati tumatakokori-stam verliep zeer vijandig, maar 375 jaar later is er een warme band ontstaan tussen de stam en de gemeente Grootegast.

Zaterdag 22 september werd dit gesymboliseerd door de overhandiging van een ‘pounamu’, een jadesteen, van de stam aan de gemeente. De Tasman erepenning werd tijdens deze bijzondere bijeenkomst uitgereikt aan stamhoofd Doug Huria, maar is bestemd voor de gehele stam.

Ook Rob Zaagman werd onderscheiden met de Tasman erepenning. Tot voor kort was Zaagman Nederlands ambassadeur in Nieuw-Zeeland. In die rol heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd in het Abel Tasmanjaar, waarin zowel in Nederland als in Nieuw-Zeeland werd stilgestaan bij het feit dat Abel Tasman 375 jaar geleden Nieuw-Zeeland ontdekte.