Deze zomer zal het nu nog kale weiland ten noorden van de Noordster in Zuidhorn een groot kleurrijk bloemenveld zijn. Het initiatief voor een bloemenweide is ontstaan tijdens één van de werksessies voor de nieuwe woonwijk in ontwikkeling: Tussen de Gasten. Met een groot aantal belanghebbende partijen wordt samen gewerkt aan de gebiedsvisie voor deze innovatieve wijk. Hoewel de gebiedsvisie nog niet af is, bleek al snel dat de gemene deler is dat er binnen het gebied veel groen, water, duurzaamheid en sociale cohesie moet ontstaan.

Stichting PlukN, één van de deelnemers aan de werksessies, kwam met het idee om vooruitlopend op de bouw, alvast bij te dragen aan de doelstellingen van Tussen de Gasten. René Davans van Stichting PlukN vertelt: “Het leek ons geweldig om met de naastgelegen basisscholen en/of buurtbewoners een gedeelte van het gebied in het kader van vergroening en sociale betrokkenheid al dit jaar bloemrijker te maken door het uitstrooien van zaadbommen (makkelijk te maken balletjes van klei/compost/zaden). Wij hebben al sponsoren die de benodigdheden hiervoor willen doneren, zodat honderden kinderen en buurtbewoners duizenden zaadbommen in het grasland kunnen verspreiden en deze zomer de weide er al prachtig bij kan staan. Naast dat dit er fantastisch mooi uitziet, is het ook erg goed voor de bijen en vlinders.”

Om dit project te doen slagen, zetten ze eerst een aantal varkens uit in het gebied. Een leuk detail is dat dit gebied vroeger Swienehokjelaand heette. De varkens zorgen voor het omwoelen van grond zodat deze geschikt wordt voor de zaadbommen. De scharrelvarkens die deze klus gaan klaren, worden geleverd door Edwin Spa van Waddenvarkens uit Uithuizermeeden.

Projectleider Tussen de Gasten Marjolein van Schoonhoven: “Het is ontzettend mooi om te zien dat zo’n initiatief in de groep ontstaat. Als gemeente faciliteren wij het initiatief door de grond beschikbaar te stellen, de rest regelen de initiatiefnemers zelf. Een aantal omwonenden, kinderopvang SKSG en stichting De Zijlen zullen de varkens dagelijks gaan voeren, hierdoor ontstaat er nu al sociale cohesie”.

Het initiatief voor een bloemenweide is ook in de buurt met veel enthousiasme ontvangen.
_________________________________________________________________________________